Balkonski baštovani, vjerovatno mnogi od vas nisu bili svjesni koji potencijal ima vaša terasa i šta sve možete uzgajiti sami. Zamislite da kuvate vaše omiljeno jelo i direktno sa vašeg balkona uberete mirisni začin čiji se ukus ne može porediti sa kupovnim, sušenim začinima. Osim toga što ćete oduševiti ukućane svojim kulinarskim sposobnostima, balkon će vam predivno mirisati, a ljeti ćete imati manje komaraca i insekata. 

Na terasi možete imati pravo izobilje začina, a ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, onda su tu svakako nezaobilazni bosiljak i origano.

Bosiljak je biljka koja izuzetno voli sunce i vodu. Dakle, potrebno je da mu se obezbijedi južni položaj na terasi sa mnogo sunčanih sati u toku dana i svakodnevno navodnjavanje. 

Sjemenu bosiljka je potrebno dvadesetak dana da se razvije u sadnicu koju možete presaditi u saksiju koja će stajati na terasi. Saksija ne treba da bude previše duboka, jer bosiljak nema razgranat korijenov sistem. Preporučujemo platnene saksije koje su veoma zastupljene u urbanom baštovanstvu jer mnogo duže zadržavaju vlagu, odnosno, zemlja koja se nalazi unutra se teže isušuje. 

Prilikom presađivaja sadnice bosiljka u saksiju, potrebno je obezbijediti dobru drenažu, a to ćete postići tako što na dno stavite glinene kuglice. Glinene kuglice upijaju višak vode, a kada se supstrat osuši, one postepeno otpuštaju vlagu, tako da biljka može da preživi ukoliko preskočite nekoliko zalivanja. 

Preko glinenih kuglica stavlja se i ostatak zemlje (supstrata). Već sada možete da koristite supstrat koji u sebi ima đubrivo. 

I saksija je spremna za nekoliko sadnica bosiljka. Svega 3-4 sadnice će vam biti za početak sasvim dovoljne. Vodite računa da napravite raspored tako da svaka od njih ima prostora da se razvija. 

Kada se vaš bosiljak raširi i razgrana, preporučljivo je da često šišate listove, što je dobra vijest jer će vaša kuhinja mirisati neodoljivo, a jela će biti fantastična. Takođe, ukoliko se pojavi cvijet, do čega često dolazi usljed visokih temperatura, obavezno ga otkinite jer će tako listovi imati intezivniji miris. 

Za pravu italijansku picu, koristite origano sa svoje terase. Origano voli dosta sunca i malo vode. Dakle, izbjegavajte da ga često navodnjavate. Napisi jos ponesto grote od origana. 

S druge strane, ako ste ljubitelj tradicionalne kuhinje, peršun je nezaobilazan dodatak svim jelima. Dobra vijest je da je peršun višegodišnja biljka, jako je otporan i dobro podnosi različite uslove. Ali za razliku od peršuna, ne odgovara mu direktno sunce. Vodite računa, voli osunčanost, ali ne i da je direktno izložen sunčevim zracima, jer se tada dešava da mu žute listovi. 

Najbolje od svega je što začine koje ste uzgoijli na svojoj terasi možete korisiti tokom cijele godine. Ako redovno šišate začine, a višak koji ne iskoristite za jela sušite i pakujete u staklene posude, tokom cijele zime kuhinja će vam mirisati na ljeto.

La Organica je u saradnji sa Evropskom unijom u Crnoj Gori snimila seriju kratkih video formi u kojima ćemo vas uputiti kako da na jednostavan i zabavan način napravite jednu malu baštu na vašoj terasi, a epizodu o uzgoju začina  možete pronaći OVDJE.