Od trenutka kad ste stavili sjeme u zemlju, počinje period brige o vašoj budućoj biljci, iščekivanja novih faza razvoja i ploda. Ako ste poslušali savjete i pravilno brinuli o sjemenu koje ste zasadili, već nakon sedam do deset dana ugledaćete prvi znak „buđenja“ vaše biljke i to je satisfakcija zbog koje se vrijedi truditi.

Kako proizvesti zdravu i otpornu sadnicu? Svaka faza u razvoju biljke je jako bitna, a proizvodnja sadnice je osnova za biljku sa koje ćete sjutra moći da ubirate veliki broj zdravih i ukusnih plodova.

U zavisnosti od toga koja je kultura u pitanju, različit je i period koji je potreban od sjemena do razvoja sadnice, pa je tako za salatu potrebno 20 do 30 dana, za krastavac 20-25, a za paradajz i prapriku nešto više, čak 50 do 70 dana od trenutka kad posijete sjeme do trenutka kada je spremno za presađivanje u zemlju.

Prvi listovi koje uočite da su izviruju iz zemlje se zovu kotiledoni, i kod svih biljaka oni izgledaju isto. Nakon kotiledona, pojaviće se prvi pravi listovi karakteristični za biljku koju ste posadili.

Da bi vaša sadnica bila jaka i otporna na spoljašnje uticaje i potencijalne bolesti (gljivična i bakterijska oboljenja karakteristična upravo za rasad) i kako bi se pravilno razvijala, poželjno je da se prihranjuje.

Prihranjivanje se vrši tečnim organskim đubrivima, tretiranjem preko lista ili direktnim zalivanjem, a bitno je i kako bi spriječili da dođe do problema koji će onemogućiti da se vaša sadnica  razvije u zdravu biljku.  

A kako da prepoznate problem kod rasada?

–            Ako primjetite da su vam sadnice žute ili imaju blijedo zelenu boju ili se pojave smeđe flekice, razlog tome može biti previše navodnjavanja ili ožegotine od sunca (ako je biljka direktno izložena suncu, a zemlja u koju je zasađena ima veliku vlažnost zbog čestog zalivanja)

–              Ako su sadnice izdužene i slabe, najčešći razlog je nedostatak svjetlosti, tako da bi bilo dobro da im prosto promijenite položaj

–               Ako se formira zeleni sloj po samom supstratu, opet sugeriše na to da je previše vlage, tj. da ste previše navodnjavali

 Kako da znate da li pravilno navodnjavate biljku?

 Da li biljka dobija previše ili premalo vode možete procijeniti tako što ćete prosto podići kontejner u koji je zasađen rasad. Ukoliko je kontejner težak i vidite da je ispod njega podloga mokra, znači da je prilično navodnjavan. S druge strane, kontejner kod kojeg je isušena zemlja je lagan, tako da  to može biti i dobar reper za procijenu kada je pravo vrijeme za navodnjavanje.

Kada je rasad dovoljno razvijen, a to ćete prepoznati po tome što ima dva ili više pravih listova, vrijeme je za presađivanje u veće saksije u kojima će biljka imati više prostora za razvijanje prije presađivanja u finalnu saksiju.

Nakon što ste pripremili saksije u koje ćete zasaditi rasad, prvo što ćete da uradite je da polako izvučete sadnicu zajedno sa zemljom iz kontejnera, može pomoći ako potisnete plastično dno kontejnera. Vidjećete i sami, iako ste u svaki od kontejnera stavili po tri sjemena, u nekom se razvila samo jedna biljka, a u nekom su sva tri sjemena proklijala i imate tri sadnice. U slučaju da se više sadnica nađe u jednom kontejneru – prosto ih razdvojite. I ne plašite se, nećete nanijeti značajnu štetu tako što ćete blago iskidati korijenove žilice.

Sledeći korak je da u pripremljene saksije stavite malo zemlje, na tu zemlju stavite sadnicu tako da je cijeli korijenov sistem u saksiji, mali, donji dio stabljike, a zatim do vrha ispunite saksiju zemljom. Kako bi učvrstili sadnicu, zemlju treba malo pritisnuti prstima, a nakon toga dodati malo supstrata kako bi se to udubljenje ispunilo.

I imate još jednu obavezu, da nakon presađivanja, odmah zalijete vašu biljku. Postoji jedno pravilo koje vam je bitno i za kasnije, biljke se zalivaju ujutru ili predveče. Dakle, nikako po jakom suncu, kada su visoke temperature, jer će biljka na taj način preživjeti dodatni stres.

Kada se formira 4 do 10 pravih listova onda možemo reći da je to rasad koji je spreman za presadnju zemlju, a u vašem slučaju u finalnu saksiju u kojoj će se biljka razvijati do berbe.

Na našem podneblju presađivanje se vrši od sredina aprila do sredine maja, u zavisnosti od vremenskih prilika, ali ako uzgajate sadnice na vašem balkonu, to može biti već početak aprila jer saksije sa sadnicama možete unijeti u zatvoreno i zaštiti ih od zahlađenja ili jake kiše. 

La Organica je u saradnji sa Evropskom unijom u Crnoj Gori snimila seriju kratkih video formi u kojima ćemo vas uputiti kako da na jednostavan i zabavan način napravite jednu malu baštu na vašoj terasi, a epizodu o proizvodnji zdravih sadnica možete pronaći OVDJE.