Sjeme je život! U jednom malom sjemenu postoji životna snaga za čitavo, buduće drvo. I nije u pitanju samo jedna biljka, već stotine i hiljade budućih biljaka. Međutim, još važnije od toga, to nisu sjemena koje će omogućiti rod biljaka samo naredne godine, već dugi niz godina… Jer sjeme daje sjeme!U organskoj proizvodnji kvalitet i bezbjednost sjemena je prvi preduslov za zdrav i kvalitetan prinos.

Sjemena iz konvencionalne proizvodnje, takozvana hibridna sjemena, nastala ukrštanjem različitih sorti kako bi se povećao prinos, gube na kvalitetu hranljivih materija, mirisu i ukusu. Ova sjemena su hemijski tretirana i prije nego što dospiju u zemljište, kako bi bila otporna na različita gljivična oboljenja.

Naša današnja tema je sjetva sjemena. Na prvi pogled djeluje komplikovan i dugotrajan proces stići od jedne male sjemenke do ukusnog ploda, ali uvjeravamo vas da je mnogo jednostavnije nego što se čini. Pored sjemena vašeg omiljenog povrća, biće vam potrebne i posude za sjetvu, supstrat, kao i prskalica za zalivanje. Supstrat koji preporučujemo treba biti organski, bez dodataka mineralnih đubriva, rastresit i prozračan kako bi se korijenov sistem biljke pravilno razvijao. Nije poželjno koristiti zemlju za cvijeće, jer se nakon par zalivanja zbije, što sprječava ravnomjeran razvoj korijena.

Ukoliko koristite kontejnere za sjetvu, naša preporuka bi bila da u svaku “kućicu” stavljate po 2-3 sjemenke, a u zavisnosti od veličine samog sjemena se preporučuje i dubina sjetve. Krupnija sjemena se siju dublje, dok sitnije sjeme, kao što je sjeme salate, možete ostaviti na površini i pokriti tankim slojem supstrata.

Posude za sjetvu označiti kako ne bi imali problem sa prepoznavanjem različitih kultura. U početnim fazama razvoja, sve vrste su iste ili slične. Nakon završenog tehničkog dijela posla, sjemenu je potrebno obezbjediti optimalne uslove za klijanje, a kasnije i rast mlade biljke. Ono što je ključno u ovom periodu su temperatura i vlažnost.

Prva dva dana posude držati u mraku, nakon toga se iznose na svijetlo i optimalna temperatura je oko 20C, u zavisnosti od same kulture.

Potrebno je 2-3 puta prskati supstrat mlakom vodom, poželjno bi bilo da je odstojala 24h prije upotrebe. Ukoliko temperature dozvoljavaju kontejnere sa sjemenom držati napolju, a preko noći ili u slučaju pada temperature unijeti u zatvorenu prostoriju.

La Organica je u saradnji sa Evropskom unijom u Crnoj Gori snimila seriju kratkih video formi u kojima ćemo vas uputiti kako da na jednostavan i zabavan način napravite jednu malu baštu na vašoj terasi, a epizodu o sjetvi sjemena  možete pronaći OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *