Dolazak jeseni je pravo vrijeme za jednu od najvažnijih agrotehničkih mjera – đubrenje višegodišnjih zasada (voćnjaci, vinogradi, maslinjaci). Pravovremenim i pravilnim đubrenjem održava se potreban nivo hraniva u zemljištu kao i ravnoteža između pojedinih hranljivih elementa neophodnih za normalan rast i razvoj biljaka. Pored toga, đubrenjem se u zemljište vraćaju hranljive materije koje su iznijete usljed vegetativnog rasta mladara, rodnih pupoljaka, kao i razvoja korijena i plodova.

Jesenje đubrenje voćaka je najbolje obaviti po završetku vegetacije, poslije opadanja lišća. U cilju prevencije i smanjenja pojave biljnih bolesti i štetočina koje prezimljavaju na i ispod opalog lišća, najbolje ga je sakupiti, iznijeti iz voćnjaka i zapaliti.

Osnovni princip organske prizvodnje je sačuvati ‚‚živo zemljište‚‚, odnosno održati njegov mikrobiološki sastav. Zemljište predstavlja stanište za veliki broj mikoorganizama koji zapravo doprinose stvaranju organske materije. Upotrebom mineralnih đubriva, pesticida i teške mehanizacije direktno se narušava plodnost zemljišta. Od organskih đubriva, najčešće se koristi stajnjak, međutim mi ne mislimo da je to najbolje rješenje.

Zašto ne stajnjak?

Kada govorimo o organskom đubrivu, prva asocijacija je stajsko đubrivo. Godinama unazad, stajnjak predstavlja osnovno organsko đubrivo koje sadrži sve hranljive elemente neophodne za ishranu biljaka. Međutim, koliko god ima prednosti, stajnjak ima niz neželjenih efekata, a samo neki od njih su:

  • upitno je organsko porijeklo samog đubriva, za stajnjak koji potiče sa konvencionalne farma ne možemo reći da je organsko đubrivo
  • može sadržati jaja i larve štetnih insekata, ali i micelije i spore gljivičnih oboljenja, koja na ovaj način unijeta u voćnjak mogu ugroziti cijeli prinos naredne godine
  • sadrži sjeme korova, pa se korišćenjem stajnjaka širi zakorovljenost i narušava struktura zemljišta
  • proces spremanja i čuvanja stajnjaka treba u potpunosti biti ispoštovan kako bi imao punu hranljivu vrijednost
  • neprijatan miris i otežano rukovanje

 

Kao odgovor na sve ove nedostatke, kao i problem sa nestašicom stajskog đubriva koja je uslovjena smanjenjem stočnog fonda i sve manjom produkcijom stajskog đubriva, La Organica nudi rješenje u vidu ORGANSKOG PELETIRANOG ĐUBRIVA.

Termički obrađeno organsko peletirano đubrivo u svom sastavu može da sadrži štetne primjese kao što su sjemena korova, patogeni i štetočine.

Upotrebom peletiranog organskog đubriva ne možemo raširiti štetne korovske vrste, kao što je to slučaj sa kupljenim “domaćim” stajskim đubrivom. Kada se u obzir uzme činjenica da se đubrivo nalazi u vidu peleta, odnosno malih granula, veličine 2-5mm, postaje jasno da se time olakšava njegova upotreba na proizvodnim površinama.

Zahvaljujući formi peleta, ovo đubrivo se jednostavno transportuje, ali i skladišti duži period.

Mi vam nudimo organsko peletirano đubrivo Pro Eco 21 NPK na bazi biljnih i životinjskih proteina.  Kombinacija hranljih elemenata (N7%:P7%:K7%) predstavlja optimalo đubrivo za različite kulture jer sadrži jednak odnos osnovnih hranljivih elemenata.

Hranljive materije su već nakon 7-10 dana dostupne biljci. Kod ovih đubriva ne dolazi do ispiranja hranljivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u zemljištu, jer je njihova glavna karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebi biljke .

Više informacija o ovom đubrivu možete pronaći na našem sajtu:  https://laorganica.me/shop/item/188-pro-eco-21-npk