Saznajte više

Šta su klice i kako ih uzgajati?

Šta su klice i kako ih uzgajati?

Za sve vas koji nemate vremena ili niste u mogućnosti da uzgajate povrće na vašoj terasi ili u bašti, a voljeli biste da svakodnevno unosite zdrave namirnice provjerenog kvaliteta, imamo rješenje. U pitanju je naklijavnje sjemena, tj. proizvodnja klica koje se koriste u svježem stanju u svakodnevnoj ishrani.

Proizvodnja klica je veoma jednostavna. Nece vam trebati posebni uslovi niti mnogo prostora da biste bili uspješni u ovom zanimljivom projektu.

 

Klice predstavljaju tek proklijale sjemenke koje imaju veliku hranljivu i energetsku vrijednost. Prilikom klijanja rezervne hranljive materije u sjemenu se razlažu na prostije i kao takve naš organizam ih lako i brzo usvaja i koristi.

Jedna klica u sebi sadrži snagu i nutritvno bogatstvo odrasle biljke i tu zapravo leži tajna velike energetske vrijednosti. Hranljiva vrijednost sjemena se prilikom klijanja povećava i do nekoliko puta. Tako u prvih 70 sati klijanja značajno raste količina vitamina A, B, C, E, jednostavnih šećera, esencijalnih aminokiselina, magnezijuma, željeza, fosfora, karotina biotina, flavonoida i visoko značajnih enzima. Količina enzima u klicama dostiže svoj vrhunac i ima ih mnogo više nego u odrasloj biljci.

Kako utiču na naš organizam?

  • sadrže velike količine antioksidanata, koji su ključni za zaštitu organizma od velikog broja bolesti, uključujući i karcinom
  • u potpunosti su organske i ne sadrže toksine, kao ni holesterol, ali su i pored toga dobar izvor esencijalnih masnih kiselina
  • doprinose poboljšanju varenja
  • izuzetno su bogate proteinima i aminokiselinama
  • niskokalorične su pa su od velike su pomoći osobama koje pokušavaju da izgube suvišne kilograme

Kako se koriste?

Još jedan od pozitivnih aspekata kada je naklijavanje sjemena u pitanju jeste što ne zavisi od vremenskih uslova, ne zahtjevaju mnogo prostora i već za par dana su spremne za konzumiranje.

Klice povećavaju hranljivu vrijednost svakog obroka, mogu se  dodavati u čorbe, salate ili ih prosto možete izblendati sa voćem i povrćem

Vodič za naklijavanje sjemena u tegli:

  1. Staviti željenu količinu sjemenki u staklenu teglu, a potom sipati vodu sobne temperature, tako da je bude 2-3 puta više u odnosu na sjeme. Poklopiti teglu gazom i fiksirati gumicom. Teglu odložiti na tamno i mirno mjesto i ostaviti da odstoji 4-12h u zavisnosti od vrste koju naklijavate.
  2. Nakon potapanja, procjediti i sjeme dobro isprati vodom, tako da ne skidate gazu. Sjeme ne treba da pliva u vodi, ali treba ostati vlažno pa je poželjno teglu ostaviti pod određenim uglom kako bi višak vode mogao da otiče. Ponavljati ovaj postupak 2-3 puta dnevno.
  3. U zavisnosti od vrste koja se naklijava, klice će biti spremne za konzumaciju. Kada se pojave mali, blijedi korijeni mogu se iznijeti na svijetlost. Kada klice dostignu dužinu od 3-5 cm ili kada se pojave zeleni listići, onda su potpuno spremne za upotrebu, iako se mogu konzumirati u  bilo kojoj fazi klijanja.
  4. Klice je potrebno dobro isprati hladnom vodom kako bi se odstranile sjemenke, nakon čega ih je potrebno dobro iscijediti i osušiti. Tada su spremne su za konzumiranje. Mogu se čuvati u frižideru nekoliko dana.

Vjerujem da će se ova super hrana naći na vašem meniju jer je izuzetno jednostavna za proizvodnju, ima veliku hranljivu vrijednost i veoma pozitivan uticaj na naš organizam. Video o uzgajanju klica možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=U-gcb-SO-AA.

 

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me