Saznajte više

Tvoja bašta (epizoda 6) : Cherry paradajz u saksiji

Tvoja bašta (epizoda 6) : Cherry paradajz u saksiji

Jos jedna od biljaka koju je jako zahvalno gajiti na terasi je šeri paradajza. Osim sto nije zahtjevna ni previše osjetljiva, iznenadićete se količinom plodova koje ćete ubrati sa samo jedne biljke.

Predlažemo da uzmete rasad koji je spreman za presadnju, i presadite ga u veću saksiju, vodeći računa da prilikom prebacivanja rasada sačuvate zemlju u kojoj se prethodno nalazio i zaštite korijenov sistem. U većoj saksiji, u koju presađujete rasad, pripremite kvalitetno zemljište koje ste prethodno obogatili organskim đubrivom. Napravite udubljenje u zemlji i prebacite sadnicu i vas šeri je spreman da se razvija u odraslu biljku.

 

Paradajz je biljka koja zahtjeva dosta hranljivih materija, jer razvija veliki razgranat korjenov sistem, pa zato je potrebno koristiti duboku saksiju, koja će biti dovoljna za normalan razvoj korijena kod paradajza.

Šeri paradajz izuzetno voli sunce i visoke temperature, ali mu je potrebno i dosta vode, pa vodite računa da ga redovno navodnjavate. Naš savjet je da to radite uveče, a najbolji način da provjerite da li je paradajzu potrebna dodatna vlažnost jeste da stavite prst na dubinu od otprilike 2 cm i provjerite da li je supstrat suv ili mokar.

Stablo šeri paradajza raste u visinu, a kako ima veliki broj plodova, velika je mogućnost da se stablo slomi ili potpuno savije, pa je bitno na vrijeme mu osigurati oslonac kako bi mogao da bude stabilan i normalno se razvija. Obično se u te svrhe koristi neka drvena šipka ili bambusova trska, a možete ga zavezati i za ogradu terase u zavisnosti od položaja.

Za paradajz je karakteristično da se, kako stablo raste i razvija se, iznad grana koje su vec formirane, pojave prvo novi listovi, koji se kasnije mogu razviti u nove grane. Ti novi listovi koji rastu neposredno iznad grancica paradajza nazivaju se zaperci i njih je bitno na vrijeme ukoniti. Uklanjamo ih jer crpe vodu i hranu i daju biljci žbunast izgled.

Zato, malo strpljenja i pažnje i šeri paradajz ce vas bogato nagraditi.

La Organica je u saradnji sa Evropskom unijom u Crnoj Gori snimila seriju kratkih video formi u kojima ćemo vas uputiti kako da na jednostavan i zabavan način napravite jednu malu baštu na vašoj terasi, a epizodu o uzgoju šeri paradajza možete pronaći ovdje.   https://youtu.be/DuiDKop9asQ

Najbolje je da svi ostanemo doma i uživamo u ovom korisnom hobiju.

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me