Saznajte više

LA ORGANICA SAVJETUJE: Najbolji paradajz iz organske bašte!

LA ORGANICA SAVJETUJE: Najbolji paradajz iz organske bašte!

Ako ste mislili da je dovoljno da presadite sadnice paradajza u zemlju, redovno zalivate i čekate da plodovi budu zreli za berbu, varate se! Paradajz zahtjeva malo više pažnje. Prihranjivanje, okopavanje i malčovanje, zaštita od bolesti i štetočina, vezivanje paradajza i kidanje zaperaka...Sve su to poželjne radnje ukoliko želite da cijelo ljeto uživate u plodovima ukusnog i zdravog paradajza iz vaše bašte.

 

Vezivanje paradajza

Paradajz je biljka za čiji uzgoj je neophodna potpora, u protivnom bi se rasprotranjivao po zemlji prilikom čega bi jako brzo bio zaražen nekim gljivičnim oboljenjem kao što je plamenjača, na koju je naročito osjetljiv. Plodovi bi trulili i ne bi bili za konzumaciju. 

Kako bi sprječili taj scenario, nekoliko dana nakon presađivanja, kada se biljka ukorijeni i dostigne visinu od 30-40cm poželjno je da joj obezbjedite dovoljno visoku i čvstu podršku. Kada birate potporu za paradajz, imajte u vidu da je njegova stabljika veoma čvrsta i jaka, a plodovi teški i veliki, tako da oslonac za ovu biljku treba biti čvrst i stabilan. Obično su to pritke, kolčevi od drveta ili od nekog drugog materijala, visine oko 1,5m.

Preporučuje se na svakih 20cm porasta biljke u visinu po jedna vezica, kako bi biljka mogla da se održi pod teretom plodova. Obratite pažnju prilikom izbora i primjene vezica da ne dođe do oštećenja same stabljike.

Skidanje zaperaka

Šta su to zaperci i zašto ih skidamo?

Zaperci su začeci novih grana koji se javljaju u “pazuhu” lista. Morfologija biljke paradajza je takva da ukoliko ne bi primjenjivali ove mjere njege, rastao bi kao niski žbun, sa velikim brojem izdanka i plodova koji su jako sitni i nerazvijeni.

Zapereke uklanjamo kako bi obezbjedili biljci pravilan rast i razvoj i mogućnost sazrjevanja krupnih i zdravih plodova.

Zaperke je najbolje skidati kada se tek pojave, dok su još uvek mali i nisu osnovnoj grani iscrpjeli mnogo hrane i vitalnosti. Imajte na umu da zaperci vrlo brzo i konstantno rastu. Ukoliko se ne uklanjaju, od stabljike paradajza naprave žbun sa mnogo malih grana, od kojih svaka ima svoje plodove. Ali ti plodovi su veoma sitni i često neupotrebljivi, jer biljka ne može da kvalitetno hrani toliko mnogo izdanaka.

Zaperke možete skidati ručno ili koristi makaze, pri čemu treba voditi računa da se alat sa kojim radimo održava čist kako se ne bi prenijela određena bolest ili virus, sa jedne biljke na drugu.

Okopavanje i malčovanje

Kako bi spječili porast korova koji crpe hranu i vodu vašim biljkama, potrebno je redovno okopavati i to je najbolje činiti  dok su korovske biljke još u početnoj fazi rasta.

Ukoliko niste prilikom sadnje koristili crnu malč foliju, odličan način da sprječite porast korova, temperaturna kolebanja i održite vlažnost zemljišta jeste malčovanje slamom.  Još jedna prednost ove metode je  što se prilikom raspadanja slame, organska materija se razgrađuje i obogaćuje zemlju u kojoj su posađene biljke.

Prihranjivanje

Nakon završene faze rasta, kada biljke imaju povećane zahtjeve za mikro i makro elementima koje crpe iz hranljivih materija koje su unijete osnovnim đubrenjem, dolazi faza cvjetanja. U ovoj fazi biljkama je najviše potreban fosfor i kalijum. 

Kako bi prinos bio veći, a ukus plodova ljepši mi vam preporučujemo za prihranu najbolja organska đubriva o kojima možete čitati u nastavku:

http://www.laorganica.me/shop/item/1-alga-bloom

http://www.laorganica.me/shop/item/16-bat-guano

Zaštita od bolesti i štetočina

U organskoj proizvodnji preventiva je ključ uspjeha. Samo jaka i zdrava biljka je otporna na različite bolesti i štetočine. Iz tog razloga nudimo vam veliki broj ojačivača bilja na bazi aminokiselina, algi i korisnih mikroorganizama.  http://www.laorganica.me/shop/itemlist/category/55-pro-eco?start=8

Različita gljivična oboljenja i štetočine možete riješiti uz pomoć preparata koji su u potpunosti na prirodnoj bazi, sertifikovani za organsku proizvodnju i zovu se biopesticidi. 

U La Organici možete naći veliki izbor! http://www.laorganica.me/shop/itemlist/category/22-organska-zastita-za-bilje

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me