Saznajte više

La Organica savjeti za uspješno ožiljavanje reznica

La Organica savjeti za uspješno ožiljavanje reznica

Pravo je vrijeme za vegetativno razmnožavanje biljka pomoću reznica. Reznica je vegetativni dio biljke (korijen, stablo, list)  koji u povoljnim uslovima formira korijen ili izdanak.Ožiljavanje reznica prestavlja najčešći način vegetativnog razmnožavanja jer je postupak prilično jednostavan i daje dobre rezultate. Biljke koje nastanu na ovaj način su po svojim karakteristikama identične matičnoj biljci, odnosno biljci sa koje se skida reznica.

 

Postoje tri tipa reznica:

·         zelene kojima razmnožavamo do sredine ljeta (jednogodišnji sočni dijelovi grana)

·         poludrvenaste koje uzimamo do u jesen (jednogodišnje izboji koji su pri vrhu još uvijek zeleni, a pri bazi odrvenjeli)

·         drvenaste kojima razmnožavamo većinu listopadnih vrsta, a uzimamo ih od jeseni, nakon opadanja lišća (potpuno odrvenjeli dijelovi stabljike)
 

Pri uzimanju reznica bitno je obezbjediti dobar alat –  čist,oštar nož ili makaze, kako ne bi došlo do nagnječenja stabljike prilikom uzimanja reznice. Biljka sa koje uzimate reznice treba da bude dobro razvijena i zdrava Najbolje je napraviti rez pod oštrim uglom (kosi rez), a dužina reznice koja se preporučuje je 10-15cm.  Sa donjeg dijela reznice uklanjamo sve listove, a ukoliko se radi o biljci sa krupnim listovima, pri vrhu reznice ostavljamo dva lista koja možemo skratiti na pola, kako bi smanjili transpiraciju. Smanjenjem lisne mase smanjujemo potrebu za hranom i vodom i na taj način omogućavamo brži razvoj korijenovog sistema.

Jako bitan faktor od kojeg zavisi uspješnost ožiljavanja je kvalitet supstrata (zemlje ) u koji zabadamo reznice. Glavna odlika supstrata treba da bude dobar vodno-vazdušni režim, što se postiže kombinacijom treseta i pjeska. Upravo te osobine ima supstrat koji vam mi nudimo – Seeding & Cutting soli. Seeding & Cutting soil je obogaćen supstrat, posebno namjenjen za mlade, osjetljive biljke, kao i za reznice. 

Pored ovog supstrata, La Organica vam nudi inovativno i efikasno rješenje u vidu Root It Natural rooting sponges – treset kocke za sjeme i reznice. Jednostavne za upotrebu, podstiču bolje ožiljavanje korijena, bolje usvajanje hranljivih materija i duže održavaju vlažnost.

Kako bi povećali broj ožiljenih reznica, mi vam preporučujemo  Natural Clone Gel – organsko sredstvo za ožiljavanje reznica bazirano na ekstraktima algi, obogaćeno hormonima rasta (L-triptofan), citokininima, betaninima, vitaminima i amino kiselinama koje podstiču sintezu auksina i omogućavaju razvoj korijena i usvajanje hranljivih materija.

 

Nakon pripremanja, reznice do polovine utisnemo u supstrat, zalijemo, a posudu obično pokrijemo folijom ili plastičnom bocom kako bi zadržali vlažnost. Ovaj način pokrivanja zahtjeva više vremena i truda, a ne postoji mogućnost preciznog kontrolisanja vlažnosti. Još jedan proizvod koji će vam znatno olakšati sami postupak ožilavanja i doprinjeti većem postotku novih biljaka jeste Kutija za rasad - napravljena od materijala visokog kvaliteta, pogodna za proizvodnju rasada iz sjemena ili za ožiljavanje reznica. Ima jedinstven vetilacioni sistem za bolju regulaciju vlažnosti i temperature.

Zasađene reznice smjestimo na tamno mjesto. Idealna temperatura ukorjenjavanja je 23-27 stepeni Celzijusa, a vlažnost vazduha oko 80 posto. Dalja njega se sastoji u održavanju vlažnosti supstrata kao i  povremenom prozračivanju, koje se jednostavno izvodi uz pomoć ventilacionih otvora na vrhu kutije za rasad.

Neke će se vrste ukorijeniti za nekoliko sedmica, dok je nekima biti potrebno i nekoliko mjeseci.

 

 

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me