Saznajte više

NeemAzal®TS u organskoj borbi protiv štetočina

NeemAzal®TS u organskoj borbi protiv štetočina

Drvo Neem (Azadirachta indica) je vjekovima poznato kao čudotvorno drvo Indije, a koristi se više od 2.000 godina kao ljekovita biljka. Tradicionalno se koristi u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik, u borbi protiv virusa i bakterija, urinarnih tegoba, temperature, kožnih bolesti, opekotina i gljivičnih oboljenja. Savremena istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta, zato je Neem sve češće ključni sastojak u kozmetičkim preparatima i lijekovima.

 

Neem sadrži alkaloide i liminoide sa velikim brojem medicinskih svojstava. Jedan od liminoida, azadiraktin, pokazao se izuzetno uspješnim kada se koristi kao pesticid ili insekticid.

Upravo je azadiraktin aktivna materija biološkog insekticida NeemAzal®TS, a djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata. Ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti niti se pariti. Populacija štetočina polako nestaje i njihov životni ciklus je prekinut.

Nakon tretiranja, NeemAzal®TS prodire u list. Sisajući i grizući insekti iz lista uzimaju aktivnu materiju, što momentalno dovodi do prestanka ishrane. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzal-om ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata već se kontroliše  smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, nove populacije se više ne stvaraju.

Ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultuje time da insekti više ne žele jesti, letjeti niti se pariti.

NeemAzal®TS je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama rastvora koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Tretiranje je preporučljivo izvršiti u jutarnjim ili večernjim satima. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetočina, u prvim razvojnim stadijimima. Eventualno je potrebno ponoviti postupak nakon 7-10 dana. U slučaju kiše  8 sati od tretiranja, preporučuje se ponoviti postupak.

S obzirom da je NeemAzal®TS sistemični insekticid širokog spektra koji djeluje na sve štetočine koji grizu i sišu biljnu masu, koristi se u suzbijanju štetočina na raznim kulturama:

  • povrće: lisne vaši , tripsi, štitasti moljci, sovice, muve lisni mineri, krompirova zlatica, moljci
  • agrumi: lisni mineri, lisne vaši, štitasti moljci, cikade, tripsi
  • voćke (osim krušaka): lisne vaši, tripsi, cikade, medeći cvrčak, štitasti moljci i sovice
  • masline: maslinov moljac, tripsi
  • vinova loza: grožđani moljac, tripsi, cikade

NeemAzalom se polako vraća biološka ravnoteža

 

Kada se primjenjuje po preporučenim uslovima nije opasan za pčele ni druge korisne insekte. Bitno je napomenuti da NeemAzal®TS ne izaziva pojavu rezistentnosti.

 

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me