Saznajte više

Suzbijanje čađave pjegavosti lista i krastavosti ploda jabuke i kruške (Venturia inaequalis L.) u organskoj proizvodnji

Suzbijanje čađave pjegavosti lista i krastavosti ploda jabuke i kruške (Venturia inaequalis L.) u organskoj proizvodnji

Čađava pjegavost lista i krastavost plodova predstavlja ekonomski najznačajniju bolest jabuke i kruške. Učestala pojava ovog oboljenja, kao i štete koje pričinjava na plodu i listovima svake godine utiču na smanjen prinos i kvalitet plodova.

 

 U područjima gdje su često prisutna prohladna i vlažna proljeća i ljeta, štete koje nastaju djelovanjem ovog patogena mogu biti 70% i veće.

Prije svega, patogen utiče na smanjenje tržišne vrednosti zaraženih plodova, a takođe i na opadanje nesazrelih plodova, defolijaciju i slabo formiranje cvjetnih pupoljaka. Zaraženi plodovi se i slabije čuvaju u skladištima.

Simptomi se javljaju na listu i plodu.  Tipični simptom na plodu su jasne, maslinasto zelene, skoro kružne pjege, grube (krastave) strukture veličine do 2 cm u prečniku. U slučaju jakih zaraza, dolazi do pojave deformacija, pucanja i opadanja plodova. 

Preventivne mjere:

·         Izbjegavati sorte koje su osjetljive na ovu bolest, kao što su: gala, zlatni delišes, mekintoš, gloster, rubinet i jonagold

·         Pažljivo birati poziciju za podizanje organskog voćnjaka (ne smije se zadržavati magla i rosa, tj. mora postojati konstantna cirkulacija vazduha)

·         Stabla jabuke treba formirati tako da budu otvorene krune, sa dobrim strujanjem vazduha i dobrim prodiranjem sredstava prilikom tretiranja biljaka

·         Unošenje opalog lišća u zemljište. U jesen zafrezirati opalo lišće ili ga plitko zaorati.

·         Preuzeti sve mjere da se obezbjedi što veće prisustvo glista u zemljištu – hraneći se lišćem mogu uništiti i do 90% spora V.inaequalis

Ukoliko i pored obavljenih preventivnih mjera, primjetite simptome ovog gljivičnog oboljenja naša preporuka je preparat Cutisan, o kojem možete pročitati više informacija na našem sajtu ( http://laorganica.me/shop/item/201-cutisan ).

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me