Saznajte više

OTVORITE SVOJ PROZOR U BIO-BAŠTU!

OTVORITE SVOJ PROZOR U BIO-BAŠTU!

Hrana koju svakodnevno konzumiramo je upitnog kvaliteta. Kako bi obezbjedili što veći prinos, a samim tim i veću zaradu, proizvođači tretiraju voće i povrće različitim pesticidima, pri tome ne vodeći računa o štetnosti istih po zdravlje ljudi i po samu životnu sredinu.  Postavlja se pitanje koliko je zaista zdravo i svježe voće i povrće koje možemo kupiti u velikim lancima supermarketa ili na pijaci, a koje nam, i ne tako često, stiže sa drugog kontinenta.
To je dovoljan razlog da  uzmemo stvari u svoje ruke i obezbjedimo sebi i svojoj porodici zdravo i ukusno voće i povrće. Pravo je vrijeme za planiranje sopstvene bašte! 
Pesticidi ne ubijaju samo insekte!

Pesticidi ne ubijaju samo insekte!

Zagađenje životnih namirnica pesticidima predstavlja ozbiljan problem. Iako proizvođači tvrde da ostaci pesticida u tretiranim plodovima ne mogu ostaviti posljedice na zdravlje, mnoga istraživanja dokazuju suprotno. Pesticidi ne ubijaju samo insekte!

Voće, povrće, žitarice, tretirane različitim  sredstavima za zaštitu biljaka, dio su naše svakodnevne trpeze. I ne samo namirnice u svježem stanju, nego i prerađene prehrambene namirnice, pune aditiva za poboljšanje mirisa i ukusa, duže trajanje proizvoda i ljepši izgled, ostavljaju ozbiljne posljedice na zdravlje usljed dugotrajnog korišćenja. 

Radovi u voćnjaku u jesen

Radovi u voćnjaku u jesen

U jesen, nakon završene berbe, počinje priprema za narednu vegetaciju. Kao osnova uspješne voćarske proizvodnje u organskoj poljoprivredi navode se preventivne mjere zaštite.

La Organica savjeti za uspješno ožiljavanje reznica

La Organica savjeti za uspješno ožiljavanje reznica

Pravo je vrijeme za vegetativno razmnožavanje biljka pomoću reznica. Reznica je vegetativni dio biljke (korijen, stablo, list)  koji u povoljnim uslovima formira korijen ili izdanak.Ožiljavanje reznica prestavlja najčešći način vegetativnog razmnožavanja jer je postupak prilično jednostavan i daje dobre rezultate. Biljke koje nastanu na ovaj način su po svojim karakteristikama identične matičnoj biljci, odnosno biljci sa koje se skida reznica.

JESENJE ĐUBRENJE: Žašto ne preporučujemo stajnjak?

JESENJE ĐUBRENJE: Žašto ne preporučujemo stajnjak?

Dolazak jeseni je pravo vrijeme za jednu od najvažnijih agrotehničkih mjera - đubrenje višegodišnjih zasada (voćnjaci, vinogradi, maslinjaci). Pravovremenim i pravilnim đubrenjem održava se potreban nivo hraniva u zemljištu kao i ravnoteža između pojedinih hranljivih elementa neophodnih za normalan rast i razvoj biljaka. Pored toga, đubrenjem se u zemljište vraćaju hranljive materije koje su iznijete usljed vegetativnog rasta mladara, rodnih pupoljaka, kao i razvoja korijena i plodova.

Organskim putem protiv pepelnice u vinogradarstvu

Organskim putem protiv pepelnice u vinogradarstvu

Pepelnica (Uncinula necator L.) je jedna od najznačajnijih i najraširenijih gljivičnih oboljenja na vinovoj lozi.

Simptomi bolesti mogu se vidjeti na svim zelenim dijelovima biljke (rašljike, listovi, mladice, bobice,peteljka, cvast). Listovi mogu biti napadnuti u svakom stadijumu razvoja. Na licu zaraženih listova pojavljuje se bijeličasta prevlaka. Napadnuti dijelovi zaostaju u rastu uslijed čega dolazi do uvijanja i kovrčanja lista, a kod jakih zaraza čitav list se osuši.

NeemAzal®TS u organskoj borbi protiv štetočina

NeemAzal®TS u organskoj borbi protiv štetočina

Drvo Neem (Azadirachta indica) je vjekovima poznato kao čudotvorno drvo Indije, a koristi se više od 2.000 godina kao ljekovita biljka. Tradicionalno se koristi u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik, u borbi protiv virusa i bakterija, urinarnih tegoba, temperature, kožnih bolesti, opekotina i gljivičnih oboljenja. Savremena istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta, zato je Neem sve češće ključni sastojak u kozmetičkim preparatima i lijekovima.

Suzbijanje Jabukinog smotavca (Cydia pomonella L.) u organskoj proizvodnji

Suzbijanje Jabukinog smotavca (Cydia pomonella L.) u organskoj proizvodnji

Jabukin smotavac je jedna od najvećih štetočina u svijetu, posebno u organskoj proizvodnji. Kada je vrijeme toplo i suvo, može doći do masovnog razmnožavanja i štetnosti. 

Strana 1 od 3

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me