LaOrganica

LaOrganica

Neki ga zovu mikrobilje, neki mikropovrće, a naziv koji je možda i najviše zastupljen je microgreens.  Kao što mu i samo ime kaže mikrobilje predstavlja male, odnosno, mlade izdanke povrća, začinskog bilja i žitarica u fazi razvoja kotiledonih ili prvih pravih listova. Za razliku od klica, mikrobilje se uzgaja na supstratu  i može se konzumirati već  7- 15 dana nakon sjetve.

Tikvica je mnogima od nas omiljeno povrće i teško možemo zamisliti baštu bez nje. Jednogodišnja vrsta koja formira kompaktan žbun, osjetljiva na niske temperature i nedostatak vode. Tikvice imaju veoma malo kalorija, ali veliku energetsku vrijednost . Predstavljaju idealnu dijetalnu hranu, podstiču varenje i izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalijuma, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Tikvica je poslije krastavca najpopularnije povrće iz porodice tikvenjača. Ova vrsta ima relativno kratku vegetaciju, ali jako brzo raste i može se početi sa uzgojem ovog povrća čak i od sredine ljeta . Može se direktno sijati u zemlju i u tom slučaju se preporučuje stavljati 2-3 sjemenke po kućici, ali jednostavniji način je proizvodnja ili kupovina rasada. Ukoliko se odlučite za proizvodnju rasada, biće potrebno 10-12 dana od trenutka sjetve do trenutka kada je biljka spremna za presađivanje u zemlju. S obzirom na to da je u pitanju toploljubljiva kultura, odgovaraju joj visoke temperature i dugi sunčani dani, na otvoreno se presađuje od sredine ili kraja aprila.

Da li možete zamisliti savršen ljetnji obrok bez salate čiji je neizostavan sastojak krastavac? Krastavac je pravo povrće za ljeto jer više od 90% njegovih plodova čini voda, izuzetno osvježava, a niskokaloričan je pa se može konzumirati u većim količinima, bez griže savjesti. Krastavac sadrži puno kalcijuma, fosfora , natrijuma, gvožđa, mangana, joda, a od vitamina C i B1.

Krastavac je jednogodišnja vrsta koja, kao i paradajz, voli toplo vrijeme i visoke temperatura pa treba biti oprezan prilikom izbora termina za presađivanje na otvoreno. Najbolje je to učiniti od kraja aprila do sredine maja. Krastavac ima plitak korijenov sistem, koji se razvija površinski pa pravilno i pravovremeno navodnjavanje igra veoma značajnu ulogu kada je uzgoj ove kulture u pitanju. Jedan od načina da osiguramo optimalnu vlažnost jeste malčiranje – upotreba slame ili sjena koje služi da održi vlažnost zemljišta, sprječi temperaturna kolebanja i svakako obezbjedi manji rast korova.

Zbog nestabilnih vremenskih prilika, sada više nego ikada, biljke moraju biti spremne izdržati suvišnu vlagu, hladnoću i mehanička oštećenja, a jednostavan odgovor na naglu promjenu klime su ojačivači bilja.

Savremena poljoprivredna proizvodnja svakim je danom sve zahtjevnija, a pritisci bolesti i štetočina sve su veći pa uz svu raspoloživu hemiju rezultati često nisu zadovoljavajući. Zbog nestabilnih vremenskih prilika, sada više nego ikada, biljke moraju biti spremne da izdrže sušu, suvišnu vodu, hladnoću i mehanička oštećenja. Jednostavan odgovor na naglu promjenu klime su ojačivači bilja jer biljka jednostavno ne može reagovati dovoljno brzo da se samostalno zaštiti.

Jos jedna od biljaka koju je jako zahvalno gajiti na terasi je šeri paradajza. Osim sto nije zahtjevna ni previše osjetljiva, iznenadićete se količinom plodova koje ćete ubrati sa samo jedne biljke.

Predlažemo da uzmete rasad koji je spreman za presadnju, i presadite ga u veću saksiju, vodeći računa da prilikom prebacivanja rasada sačuvate zemlju u kojoj se prethodno nalazio i zaštite korijenov sistem. U većoj saksiji, u koju presađujete rasad, pripremite kvalitetno zemljište koje ste prethodno obogatili organskim đubrivom. Napravite udubljenje u zemlji i prebacite sadnicu i vas šeri je spreman da se razvija u odraslu biljku.

Salata je povrće koje je veoma jednostavno uzgajati u saksijama, na balkonu. Brzo raste, zauzima malo prostora i ne zahtjeva previše osunčan položaj. Razlikujemo više različitih vrsta salata, od onih koje formiraju glavicu, takozvanih glavičastih salata, do lisnatih salata kod kojih boja listova varira od svijetlo do tamno zelenih ili čak različitih nijansi smeđe i ljubičaste. Kao najjednostavnija i najotpornija za uzgoj izdvaja se rukola.

Balkonski baštovani, vjerovatno mnogi od vas nisu bili svjesni koji potencijal ima vaša terasa i šta sve možete uzgajiti sami. Zamislite da kuvate vaše omiljeno jelo i direktno sa vašeg balkona uberete mirisni začin čiji se ukus ne može porediti sa kupovnim, sušenim začinima. Osim toga što ćete oduševiti ukućane svojim kulinarskim sposobnostima, balkon će vam predivno mirisati, a ljeti ćete imati manje komaraca i insekata. 

Od trenutka kad ste stavili sjeme u zemlju, počinje period brige o vašoj budućoj biljci, iščekivanja novih faza razvoja i ploda. Ako ste poslušali savjete i pravilno brinuli o sjemenu koje ste zasadili, već nakon sedam do deset dana ugledaćete prvi znak „buđenja“ vaše biljke i to je satisfakcija zbog koje se vrijedi truditi.

Kako proizvesti zdravu i otpornu sadnicu? Svaka faza u razvoju biljke je jako bitna, a proizvodnja sadnice je osnova za biljku sa koje ćete sjutra moći da ubirate veliki broj zdravih i ukusnih plodova.

Sjeme je život! U jednom malom sjemenu postoji životna snaga za čitavo, buduće drvo. I nije u pitanju samo jedna biljka, već stotine i hiljade budućih biljaka. Međutim, još važnije od toga, to nisu sjemena koje će omogućiti rod biljaka samo naredne godine, već dugi niz godina… Jer sjeme daje sjeme!U organskoj proizvodnji kvalitet i bezbjednost sjemena je prvi preduslov za zdrav i kvalitetan prinos.

Pitanje koje mnoge od nas muči ovih dana je kako korisno da provedemo slobodno vrijeme kojeg, silom prilika, imamo na pretek. Ljudi koji žive u kućama dosta vremena provode uređujući dvorišta i bašte, što je višestruko korisno – provode vrijeme napolju, uživaju na suncu, mogu da skrenu misli sa aktuelnih problema i svakodnevnih briga, a zauzvrat dobiju kutak za uživanje i zdrave i ukusne plodove svog rada.

S druge strane, dosta je vas koji živite u stanu i mislite da ste uskraćeni za jedan tako lijep hobi kao što je baštovanstvo. Dobra vijest je da baštu možete napraviti i na svojoj terasi i isto tako predano raditi na njoj i uživati na suncu i vazduhu. Zamislite samo da pijete kafu na svojom balkonu okruženi cvijećem, bosiljkom, origanom, rukolom, cherry paradajzom.

Strana 1 od 18

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me