News

Kada je najbolje vrijeme za orezivanje voćaka?

Kada je najbolje vrijeme za orezivanje voćaka?

Orezivanje voćaka u pravo doba godine može da vam pomogne da povećate rodnost i zato nije svejedno da li ćete voćnjak orezati u jesen, na zimu ili u proljeće.

Kada je pravo vrijeme za rezidbu voćaka zavisi od starosti i stanja voćki i šta želite da postignete. Da li želite da razrijedite krošnju ili želite da podstaknete mlado drvo da brže raste?

Ukoliko je vaš voćnjak mlad i želite da voćke brže rastu, treba da ih orežete u kasnu zimu, čime ćete podstaći snažniji rast.

Ukoliko su krošnje postale preguste i previsoke, i ne možete lako da ih oberete treba razmisliti o orezivanju u rano proleće.

Postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja kada je najbolje vrijeme za orezivanje voćki. Da li je drvo bolesno? Da li daje puno nekvalitetnog voća?

 

 

Upravljanje energijom voća tehnikom orezivanja

Generalno, zimska rezidba voćaka podstiče snažniji rast, dok ga ljetnja usporava. To ima veze sa sezonskim ciklusima kruženja hranljivih materija i energije u drvetu. Orezivanje u pravo vrijeme pomaže voćarima da upravljaju energijom svojih voćaka.

 

Kako zimska rezidba podstiče rast voćaka?

Voćke na jesen crpe hranljive materije iz svog lišća i smještaju ih u svoj korijenski sistem pripremajući se za prezimljavanje. Jednom, kada se hranljive materije isisaju iz lišća, ono postaje smeđe i otpada s drveta. Voćke gotovo uopšte ne rastu tokom zimskih mjeseci, ali korjenje im i dalje raste. Drvo koristi samo mali procenat uskladištenih hranljivih materija koje ga održavaju u životu tokom zime. Veći dio energije drvo štedi za nalet u proljeće, kada voćke izlaze iz stanja mirovanja. Njihovi pupoljci se otvaraju, a uskladištene hranljive materije se koriste za postizanje cvjetanja, izbijanje novih listova, mladih grana i rast korijena.

Da li je bolje orezati voće početkom zime ili kasnije?

Prvo treba reći da je zima generalno dobar period za orezivanje voća. Drvo tada miruje, bez lišća je, cvjetova i plodova. To znači da je lako vidjeti strukturu krošnje i lakše donijeti odluku koje ćete rezove napraviti.

Ipak, neki voćari izbjegavaju orezivanje voćaka u ranu zimu. Razlog je jednostavan: rast grana je tada minimalan, proljeće je daleko i drvo ima male šanse da samo zacijeli rane nastale rezovima.

Kasna zima je, međutim, odlično vrijeme za orezivanja voćaka, jer možete biti sigurni da je proljeće blizu i da će vaše drvo uskoro moći da zacijeli rane.

Kada orežete drvo u kasnu zimu dobićete snažniji rast. Zašto? Zato što ste odabrali najbolje grane koje ćete da zadržite, a uklonili ste one manjeg kvaliteta. To znači da, kada proljeće dođe, drvo neće da troši energiju na rast nekvalitetnih grana. Umesto toga, fokusiraće energiju na najbolje grane.

Razmislite o tome na ovaj način: ako vaša voćka ima 100 grana i ona treba da podstakne rast svakoj od tih grana, tada će svaka od njih dobiti mali dio hranljivih materija. Ali, ako nakon rezidbe vaše drvo ima samo 75 grana, svaka grana će dobiti veći deo energije koja im je potrebna za rast i razvoj.

 

Rezidba voćaka u proljeće

Kako se približava proljeće, dani postaju sve duži, vreme sve toplije i vaše voćke počinju da se bude iz stanja mirovanja. U svom korijenskom sistemu drvo ima zalihu hranljivih materija koje će koristiti za pokretanje novog rasta.

Neki voćari vole da orezuju svoje voćke u proljeće, nakon što su se pupoljci otvorili, a lišće i cvijetovi počeli da nižu. Prednost orezivanja u proljeće je što možete da prepoznate i uklonite grane koje nisu preživjele zimu. To se posebno odnosi na nježne voćne vrste, poput breskve ili kajsije.

Orezivanje u proljeće, međutim, neće da podstakne rast voćaka, kao što je to slučaj sa orezivanjem u kasnu zimu. To je zato što je drvo već počelo da koristi uskladištenu energiju za rast listova, za cvjetanje i rast novih izdanaka.

Proljeće je dobro vrijeme za orezivanje razgranatih voćaka, ako želite da učinite krošnju kompaktnijom.

 

Da li jesen pravo vreme za orezivanje voćaka?

Nakon sunčanog ljeta, drvo je stvorilo veliku količinu hrane za sebe, koja je uskladištena u listovima. Kako temperatura opada, voćka se priprema za mirovanje premeštajući hranljive materije na dolje – u svoj korijenski sistem.

Ukoliko je jesen izrazito hladna, rezidba nije sjajna ideja. To je zato što ćete svaki put, kada isječete granu, ostaviti ranu na drvetu. To nije problem tokom sezone rasta, jer će drvo za samo nekoliko dana započeti proces zacjeljenja rane sa slojem zaštitnih ćelija. Međutim, u jesen rast usporava i drvo prelazi u stanje mirovanja. Zacjeljivanje rana je jako usporeno, a zima je duga i postoji visok rizik da te rane budu ulazna mjesta za štetočine i bolesti.

 

Izvor: Agromedia.rs

 

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me