News

Šta znače naljepnice na voću koje kupujete u supermarketima?

Šta znače naljepnice na voću koje kupujete u supermarketima?

Mnogi ljudi često kupuju voće koje ima naljepnice, a da i ne obraćaju pažnju na to. Otkrivamo vam šta ove deklaracije na kori voćaka znače i o čemu bi trebalo voditi računa prilikom kupovine istih.Na deklaraciji bi trebalo da stoji naziv proizvođača i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Ove deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva.

 

Naljepnica sa 4 cifre

Voće koje je uzgajano uz pomoć vještačkog đubriva, po pravilima poljoprivredne proizvodnje koja su važila u poslednjih pedesetak godina, nosiće deklaraciju sa četiri cifre od kojih je prva 3 ili 4. Limun je, na primer, označen 4033, dok banane nose oznaku 4011.

Naljepnica sa 5 cifara

Organski uzgajano voće je ono koje na sebi ima pet cifara od kojih je prvi broj 9. Takva deklaracija je garancija da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primjer, banane iz organske proizvodnje nose oznaku 94011.

Vodite računa o broju 8 na deklaraciji!

Ova deklaracija je najvažnija jer je to voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet cifara od kojih je prva uvek 8. Na primjer, takve banane imaju broj 84011.

 

Sada, kada ovo znamo, moramo voditi više računa o tome šta kupujemo i šta piše na deklaraciji. Ipak, postavlja se pitanje šta je sa onim voćem koje na sebi nema nikakvu deklaraciju.

 

Izvor: agromedia.rs

 

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me