News

Tvoja bašta (epizoda 11): Korisni savjeti za uzgoj tikvica u vašoj bašti

Tvoja bašta (epizoda 11): Korisni savjeti za uzgoj tikvica u vašoj bašti

Tikvica je mnogima od nas omiljeno povrće i teško možemo zamisliti baštu bez nje. Jednogodišnja vrsta koja formira kompaktan žbun, osjetljiva na niske temperature i nedostatak vode. Tikvice imaju veoma malo kalorija, ali veliku energetsku vrijednost . Predstavljaju idealnu dijetalnu hranu, podstiču varenje i izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalijuma, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Tikvica je poslije krastavca najpopularnije povrće iz porodice tikvenjača. Ova vrsta ima relativno kratku vegetaciju, ali jako brzo raste i može se početi sa uzgojem ovog povrća čak i od sredine ljeta . Može se direktno sijati u zemlju i u tom slučaju se preporučuje stavljati 2-3 sjemenke po kućici, ali jednostavniji način je proizvodnja ili kupovina rasada. Ukoliko se odlučite za proizvodnju rasada, biće potrebno 10-12 dana od trenutka sjetve do trenutka kada je biljka spremna za presađivanje u zemlju. S obzirom na to da je u pitanju toploljubljiva kultura, odgovaraju joj visoke temperature i dugi sunčani dani, na otvoreno se presađuje od sredine ili kraja aprila.

 

Prilikom sadnje dobro bi bilo pođubriti zemljište i to đubrivom koje je bogato azotom jer tikvica ima velike zelene listove kojima će biti potrebno dosta hranljivih materija za uspješan rast i razvoj. Pored toga ovo je povrće koje ne trpi nedostatak vode, ima plitak i razgranat korijen pa ovdje malč igra bitnu ulogu.

Tikvica je povrće koje karakteriše obilje plodova. U zavisnosti od sorte plodovi mogu bit različite boje, oblika, a veličina uglavnom zavisi od trenutka berbe. Preporučujemo svakodnevnu berbu jer na taj način podstičete biljke na formiranje novih cvijetova i oplodnju, pa se tako i prinos povećava. Ono što je zanimljivo kada je tikvica u pitanju jeste što se pored plodova jedu i cvjetovi i predstavljaju pravi delikates.

 

Gljivična oboljenja koja se često javljaju na tikvici su plamenjača i pepelnica. Kako bi sprječili pojavu ovih bolesti ili širenje, ukoliko već uočimo simptome, dobro bi bilo sprovoditi preventivne mjere. Jedna od njih je i primjena biljaka koje imaju fungicidno ili insekticidno dejstvo.

Rastavić, lat. naziv Equisetum arvense L., je biljka iz porodice korova koja raste po vlažnim livadama, njivama i zasjenama. Pored toga što je ljekovita, ova biljka zauzima važno mjesto i u organskoj bašti. Idealna za jačanje otpornosti biljaka prema bolestima i napadu štetnih insekata. Koristi se kao preventiva protiv rđe, pepelnice te napada crvenog pauka i drugih grinja.

 

 Prepearat Equisetum plus predstavlja visoko koncentrovani ekstrakt rastavića (Equisetum arvense). Prirodni sumporasto-silikatni spojevi djeluju pozitivno na kutikulu, sprječavaju ulazak gljivica u plodove i listove. 

 

Tikvice su prava ljetnja hrana jer sadrže puno vode i malo kalorija. Jako su jednostavne za uzgoj pa možete cijelo ljeto uživati u niskokaloričnim obrocima i to sa tikvicama iz vaše bašte.

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me