News

Pesticidi ne ubijaju samo insekte!

Pesticidi ne ubijaju samo insekte!

Zagađenje životnih namirnica pesticidima predstavlja ozbiljan problem. Iako proizvođači tvrde da ostaci pesticida u tretiranim plodovima ne mogu ostaviti posljedice na zdravlje, mnoga istraživanja dokazuju suprotno. Pesticidi ne ubijaju samo insekte!

Voće, povrće, žitarice, tretirane različitim  sredstavima za zaštitu biljaka, dio su naše svakodnevne trpeze. I ne samo namirnice u svježem stanju, nego i prerađene prehrambene namirnice, pune aditiva za poboljšanje mirisa i ukusa, duže trajanje proizvoda i ljepši izgled, ostavljaju ozbiljne posljedice na zdravlje usljed dugotrajnog korišćenja. 

 

Istraživanja pokazuju da čovjek koji truje insekte, šteti životnoj sredini i indirektno truje sebe.  Samo neka od istraživanja dokazuju koliki je uticaj pesticida na čovjekovo zdravlje i koji su to najčešći zdravstveni problemi uzrokovani ovom vrstom toksina.

Karcinom - više od 260 istraživanja je potvrdilo da pesticidi mogu urokovati različite vrste raka, uključujući rak dojki, prostate, debelog crijeva, jetre i pluća.

Autizam - veliki broj insekticida djeluje smrtonosno na insekte tako što im uništava nervni sistem, naučnici smatraju da to predstavlja direktan uticaj na genetski kod dijeteta u periodu nakon začeća.

Neplodnost - istraživanja pokazuju da više od 50 vrsta insekticida utiče na hormonski disbalans u organizmu, muškarcima pada nivo testosterona, tako da ne čudi podatak da svaki sedmi par ima problem sa začećem.

Dijabetes i gojaznost - godinama je proučavana veza između dijabetesa i pesticida. Poslednji dokazi upućuju da pesticidi stvaraju otpornost tijela na insulin.

Naučnici sa Harvarda objavili su studiju koja je pokazala da pesticidi iz voća i povrća mogu uvostručiti rizik od razvijanja ADHD-a, odnosno poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje kod dijece.

Nije tako rijetka situacija da pročitamo u medijima da je određeni pesticid, veoma korišten i poznat, izbrisan sa liste pesticida dozvoljenih za stavljanje u promet i upotrebu . Rijetko se priznaje, a u javnost nikada ne dođe da su dotični pesticid skinuti sa liste jer je tokom godina primjene na kraju otkriveno da je kancerogen, mutagen i sl. Nakon toga, prizvodnja se obično obustavlja, ali ne u potpunosti, to ne važi za izvoz u siromašne zemlje. Tako se nedozvoljeni pesticidi vraćaju u razvijene zemlje kroz različite prehrambene namirnice koje su uvezene.

Došli smo do podataka koji zabrinjavaju:

* U Zapadnoj Evropi, svaki hektar se u prosjeku tretira četiri puta godišnje ( žitarice 5-6 puta, povrće 8 puta i voće koje se prska čak 12-18 puta).

* U praksi konvencionalne proizvodnje, rijetko kad se tretira samo jednom vrstom pesticida, već se obavlja višenamjensko tretiranje (fungicidi+insekticidi). Mješanjem više vrsta pesticida jako je teško izračunati karence i tolerance ovih ‚‚smrtonosnih koktela‚‚ ali i predvidjeti njihovo djelovanje na ljude i uopšte eko sistem.

* Na tržištu EU je odobrena prodaja i upotreba oko 600 različitih pesticida, međutim fabrike u nekim zemljama (samo u Britaniji je registrovano 3000 pogona!) proizvode daleko veći broj pesticida koji se izvoze u nerazvijene zemlje.

* Samo u SAD-u godišnje se troši oko 450kg pesticida.

* Svjetska zdravstvena organizacija godišnje registruje više od 30 miliona trovanja pesticidima, od čega 100 000 završava smrću.

Voće i povrće koje se najviše tretira u toku godine, a samim tim i sadrži najviše ostataka pesticida u plodovima:

Jabuke- dug period su bile na vrhu liste najviše kontaminiranih namirnica, a sada to mjesto zauzimaju jagode. 

Jagode - prema popisu EWG-a (Environmental Working Group) iz 2016. godine, jagode se nalaze na vrhu popisa namirnica koje su najviše tretirane pesticidima, naučnici su otkrili da 98% uzoraka jagoda sadrži bar jedan pesticid, a jedan uzorak je bio tretiran sa čak 17 različitih vrsta pesticida kako bi se održao kvalitet plodova u toku cijele godine

Pored jagoda i jabuka, namirnice koje su najviše tretirane su: nektarine, breskve, grožđe, trešnje, celer, spanać, salata, paradajz, paprika, cherry paradajz i krastavci.

Pesticide možemo izbjeći kupovinom organske hrane ili proizvodnjom sopstvenog voća i povrća. La Organica nudi rješenje...

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me