News

Radovi u voćnjaku u jesen

Radovi u voćnjaku u jesen

U jesen, nakon završene berbe, počinje priprema za narednu vegetaciju. Kao osnova uspješne voćarske proizvodnje u organskoj poljoprivredi navode se preventivne mjere zaštite.

 

Higijena u voćnjaku

Prvi korak predstavlja uklanjanje biljnih ostataka iz voćnjaka kao što je opalo lišće. Sakupljanjem i usitnjavanjem otpalog lišća, broj spora koje izazivaju infekciju se može smanjiti i za 90%. Pored lišća, bitno je odstraniti i opale plodove i one koji su ostali na stablima (najčešće zaraženi gljivičnim oboljenjem Monilinia spp. mumificirani plodovi smeđe boje). Truli plodovi predstavljaju izvor zaraze za grane, izbojke i cvijet na proljeće. Crvljivi plodovi koji nastaju kao posljedica ubušivanja smotavca, takođe treba da budu uklonjeni iz voćnjaka kako bi smanjili mogućnost prezimljavanja larvi ove opasne štetočine u voćnjaku.

Okopavanje i đubrenje

Dolazak jeseni je pravo vrijeme za jednu od najvažnijih agrotehničkih mera - đubrenje višegodišnjih zasada. Pravovremenim i pravilnim đubrenjem održava se potreban nivo hranljivih materija u zeljištu, kao i ravnoteža između pojedinih hranljivih elemenata neophodnih za normalan rast mladara, rodnih pupoljaka, kao i razvoj korijena i plodova.

Jesenje đubrenje voćaka je najbolje obaviti po završetku vegetacije, poslije opadanja lišća. Mi vam nudimo organsko peletirano đubrivo Pro Eco 21 NPK na bazi biljnih i životinjskih proteina. Kombinacija hranljivih elemenata (N7%:P7%:K7%) predstavlja optimalno đubrivo za različite kulture jer sadrži jednak odnos osnovnih hranljivih elemenata. Hranljive materije su već nakon 7-10 dana dostupne biljci. Kod ovih đubriva ne dolazi do ispiranja hranljivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u zemljištu, jer je njihova glavna karakteristika ravnomjereno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. 

Više informacija o ovom đubrivu možete pronaći na na našem sajtu, klikom na link: http://laorganica.me/shop/item/188-pro-eco-21-npk

Krečenje

Prije krečenja potrebno je pripremiti stablo. Grubljom četkom se mogu ukloniti naslage mahovine, lišajeva ili ispucale kore jer je to idealno mjesto za prezimljavanje štetnih insekata. Osnovna funkcija krečenja stabla jeste sprječavanje naglog zagrijavanja pod uticajem sunčevih zraka. Naime, jako je bitno sprječiti velike temperaturne razlike koje se najčešće javljaju tokom hladnih noći i toplih zimskih dana kada se kora zagrijava direktnim sunčevim zračenjem što dovodi do širenja dubljih dijelova tkiva u stablu, međutim to ne prati širenje kore i dovodi do pucanja. Ova pojava se zove mrazopuc. Na mjestu gdje se kora raspukla naseljavaju se uzročnici truljenja i takve rane teško zarastaju. Kako bismo sprjećili pojavu mrazopuca, stablo i i račve grana treba premazati smjesom svijetle boje, a preporučeni recept je: 5kg gašenog kreča, 250gr kvašljivog sumpora i 500gr kuhinjske soli. Po pravilu, krečenje se obavlja po suvom i lijepom vremenu na temperaturi iznad 0 stepeni Celzijusa.

Pored funcije spreječavanja ‚‚mrazopuca", krečenje služi kao prevencija od bakterijskih i gljivičnih oboljenja.

Plavo prskanje

Jesenje prskanje voćaka i vinograda je obavezna mjera zaštite. "Plavim prskanjem" se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilioze koštičavih voćki (kajsije, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštičavih voćki, kovrdžavost lišća breskve, eskorioze vinove loze ...

Prouzrokovači (patogeni) navedenih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak ranama, trulim organima i drugim skrivenim mjestima. Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih mjeseci patogeni se uništavaju na mjestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno "plavo prskanje" obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proljeće smanjio na najmanju mjeru.

Najbolje vrijeme za tretiranje je novembar mjesec. Ukoliko se na stablu nalazi dosta lišća, kao što je slučaj sa ovom godinom gde se vegetacija produžila, obavezno treba takve voćke protresti kako bi se ona oslobodila bar 2/3 lišća, pa tek onda obaviti prskanje. Tretiranje treba obaviti po lijepom vremenu, bez vjetra (da ne dodje do zanošenja preparata), kada je t iznad 10°C. Stabla moraju biti dobro nakvašena, dok sa njih ne počne da kapa, zbog čega se često kaže "voćke je potrebno okupati". Ukoliko neki dio ostane neistretiran, na njemu se može u proljeće pojaviti bolest. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa kada se voćnjak njima isprska, dobija plavičastu nijansu, po kojoj je ova opercija zaštite dobila ime "plavo prskanje" voćari mogu lako uočiti propust koji su napravili prilikom prskanja i ponovili prskanje preskočenog mjesta.

Sva sredstva za plavo prskanje pripadaju tzv. grupi bakarnih jedinjenja. Mi vam preporučujemo sredstva Bordovska čorba (bilo industrijska ili sopstvena priprema) koja se koristi u koncentraciji 1.5-2% i Bakarni oksihlorid 50, u koncentraciji 0.75%.

 

 

 

 

Kontakt

Address:
Ul. Sima Barovića br. 11; Blok 9

Phone:
+382 67 057 666

Email:
danijela@laorganica.me